Katalog Iberyjski Lidl – poznaj kuchnię iberyjską z Lidlem. Przepisy na potrawy kuchni hiszpańskiej i portugalskiej

Prosto z krajów wypełnionych radością i słońcem oraz bogactwem kolorów i aromatów – na Twój stół!

Produkty marki Sol&Mar opowiedzą Ci poprzez smak
o tym, co jest ważne dla kuchni Hiszpanii i Portugalii,
zabierając Cię w podróż po różnorodnych regionach tego
wyjątkowego zakątka Europy.

To właśnie dzięki nim poznasz tradycję przygotowywania
wspaniałych przekąsek, tzw. tapas: dowiesz się, z jakich
produktów najczęściej powstają i jak łączyć smaki,
by zachwycić znajomych talerzem pełnym hiszpańskich
i portugalskich smaków podczas najbliższej imprezy.
Na tę okazję przydadzą Ci się na pewno apetyczne tortille,
wysokiej jakości oliwki, aromatyczne kiełbasy (np. chorizo,
fuet), pełne słońca suszone pomidory, a nawet owcze sery,
z których także słynie kuchnia w stylu hiszpańskim
i portugalskim.

Z marką Sol&Mar przygotujesz także obiad lub kolację,
w której główną rolę zagrają ryby (np. sardynki, tuńczyk,
anchovies) i owoce morza (krewetki, kalmary, małże),
tak charakterystyczne dla Półwyspu Iberyjskiego.
Poznaj wszystkie oblicza kuchni pełnej słońca
i dziel się nią z bliskimi!

Katalog Iberyjski Lidl – Najpopularniejsze wędliny z półwyspu Iberyjskiego:

Salchichon

Salchichón

Salchichón to długo dojrzewająca kiełbasa podobna do salami, doprawiona ziołami. Jej smak jest zdecydowanie mniej ostry niż chorizo. Idealnie sprawdzi się się do przyrządzenia tapas na imprezę ze znajomymi, podana np. na podpieczonym z oliwą kawałku chleba z serem manchego i pieczoną papryką

Jamon Serrano

Jamón Serrano

W dosłownym tłumaczeniu na polski to szynka górska, długo dojrzewająca w specyficznym, górskim klimacie. Najczęściej krojona jest w bardzo cienkie plasterki, które są przepyszne bez jakichkolwiek dodatków. Można jej jednak użyć przyrządzając np. croquetas de jamón lub urozmaicając klasyczne tapas z Katalonii – pan tumaca (kat. pa amb tomaquet) o plasterek wyjątkowej szynki.

Kuchnia Iberyjska niezaprzeczalnie słynie z aromatycznych i długo dojrzewających wędlin. Dania w stylu Hiszpańskim i portugalskim dzięki użyciu chorizo czy szynki serrano marki Sol&Mar niesamowicie zyskają na smaku.

Chorizo

Katalog Iberyjski Lidl – Chorizo extra picante i Chorizo Iberico extra

Te ostre kiełbaski idealnie sprawdzą się w zupach i gulaszach , np. lentejas con chorizo, czyli gulaszu z soczewicy z chorizo lub gulaszu z chorizo z ciecierzycą podawanym w tortilli. Można ich także użyć do śniadaniowej tortilli de patatas lub jako tapas podane np. ze smażonymi ziemniakami.

Lomo Reserva

Lomo Reserva

Polędwica wędzona, która bardzo dobrze będzie wyglądać podana na talerzu wędlin podczas spotkania, a także nada się do kanapek zarówno na zimno jak i na ciepło w formie popularnej w Andaluzji serranito.

Czytaj dalej gazetkę na naszej stronie lub odwiedź zobacz inne oferty:

https://pangazetka.pl/lidl/oferta-spozywcza-katalog-iberyjski/1829

https://www.lidl.pl/